Zo herstel je de privacy op je Windows 10-computer

Hier kan je praten over alles gerelateerd aan Windows 10 dat niet in onderstaande categorieën behoord
sdevroey
Berichten: 0
Lid geworden op: ma aug 10, 2015 3:36 pm

Zo herstel je de privacy op je Windows 10-computer

Bericht door sdevroey » do aug 13, 2015 3:39 pm

Koos je voor de express-instellingen bij de installatie van Windows 10, dan deel je heel wat info met Microsoft. Gelukkig kan je de instellingen nog aanpassen.

Of je nu een upgrade van Windows 10 uitvoerde vanuit Windows 7 of Windows 8, dan wel het nieuwe OS op een propere schijf installeerde, de kans is erg groot dat je op een bepaald moment tijdens de installatiewizard voor de express-instellingen hebt gekozen. Wie minder gehaast was en voor de manuele optie opteerde, zag dat Microsoft via die instellingen het zichzelf permitteert om heel wat van je persoonlijke informatie door te sluizen naar zichzelf én de occasionele partner.
Cortana Verrast of gechoqueerd hoef je niet te zijn: de vorige versies van Windows deden al gelijkaardige zaken. Bij ons valt het verzamelen van data bovendien nog relatief goed mee, aangezien vooral Cortana verantwoordelijk is voor een groot deel van de gegevensgaring. Cortana is, zoals je al wel merkte en tot onze aanzienlijke spijt, een grote afwezige in het Nederlandstalige Windows 10-verhaal.
Ben je niet al te happig op de dataverzameling van Microsoft, dan kan je er natuurlijk nog een mouw aan passen. Het handigste is natuurlijk dat je, wanneer je nog moet upgraden, niet voor de express-instellingen kiest maar een beetje tijd uit rekt voor alle opties te lezen en voor jezelf te beslissen of je er mee akkoord gaat. Weet je niet goed waar alle functies voor dienen, lees dan even verder.
Geen account Om een absoluut minimum aan data prijs te geven kies je er bovendien best voor om geen Microsoft-account aan je Windows 10-installatie te koppelen. Een lokale account werkt net zo goed, al zal je geen apps kunnen kopen in de store.
Voor veel lezers is het omzeilen van de express-instellingen vijgen na Pasen. Navigeer in dat geval via Instellingen naar Privacy. In de bovenste tab moet je, voor maximale privacy, alles uitschakelen al doet de SmartScreen-filter niet veel verkeerd. In tegendeel, we raden je aan die optie ingeschakeld te laten.

10

Opties Vervolgens dien je de andere tabs te doorlopen. Bij locatie wil je als privacyminnende internetburger waarschijnlijk niet dat Microsoft weet waar je zit. Bij camera hoef je niet veel te veranderen: we nemen aan dat je geen apps zal installeren die de camera gebruiken tenzij je ook wil dat ze die gebruiken. Voor Microfoon geld hetzelfde.
Nog opties Onder Spraak, handschrift en typen zit een pittig stuk van de gegevensverzameling. Hier staat de toestemming die je aan Windows gaf om in naam van Cortana informatie zoals je contactpersonen, agendapunten en handschrift te verzamelen. Stoppen met leren kennen zal die gegevens helemaal privé houden. Wil je van zodra Cortana uit is ook gebruik maken van de opvolgster van Clippy, dan laat je deze instelling best intact. De afweging is volledig te jouwe: Microsoft krijgt data, maar jij krijgt functionaliteit terug.

11


Zoveel opties Tot slot geef je onder Accountgegevens apps de toepassing om onder andere je foto te gebruiken. Bij Agenda, Berichten en Radio’s schuilt niets verdachts, maar onder Overige apparaten wil je waarschijnlijk aangeven dat je toestel niet zomaar gegevens mag doorsturen naar bluetooth-apparaten die je niet zelf hebt verbonden. Die functie wordt in theorie gebruikt om info naar reclamebeacons in winkels te sturen, al wordt daar bij ons nog niet zo vaak gebruik van gemaakt.
De laatste optie? Onder Feedback en diagnose laat je Microsoft toe om automatisch gegevens te vergaren over je pc-gebruik. Via de bovenste optie geef je aan of Windows naar je mening mag vragen, met de onderste selecteer je hoeveel info Microsoft van jouw zal ontvangen. Standaard is dat heel wat, in het kader van betere Privacy selecteer je best ‘Basis’. Wie zich in een Engelstalige regio bevind en een Engelstalige Windows 10 heeft schakelt nu ook best Cortana uit door haar naam in te typen bij zoeken, en de corresponderende instelling aan te passen.
Geavanceerde opties! Wie zich geen Windows-kampioen voelt stopt best hier om op z’n gemak te gaan genieten van de teruggewonnen privacy. De echte die-hards kunnen nog een stapje verder gaan. Daarvoor duiken we het groepsbeleid in. Druk op Windows + R om het uitvoeren-venster te openen en typ daar gpedit.msc. Navigeer nu naar het hart van de editor via Computerconfiguratie, Beheersjablonen, Windows onderdelen, Gegevensverzameling en preview-versies. Selecteer nu Telemetrie toestaan. Activeer de filter en zet de waarde op 0 (klik daartoe rechts en kies bewerken).

12


Twee zaken zijn hier relevant: enkel eigenaars van een Enterprise of een Serverversie van Windows 10 kunnen deze optie uitvoeren, en onze de beleidseditor op onze testcomputer crashte meermaals in een poging te filter te activeren. Met de telemetrie-waarde naar 0 herleid zal Windows zelfs geen ‘Basis’-gegevens meer terugsturen, en ben je dus helemaal veilig.


13

Torrent-uploads Tot slot is er nog een laatste functie die je kan uitschakelen. Microsoft maakt van jouw computer en bandbreedte gebruik om updates van Windows 10 te verspreiden. Wil je niet dat jouw pc en internetverbinding gebruikt wordt om iemand anders van updates te voorzien dan neem je volgende stappen :


Ga naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging en klikt daar op onder de tab Windows Update op Geavanceerde opties. In dat venster klik je op Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Hier vind je het onderdeel Updates van meerdere locaties. Microsoft legt hier uit wat dat precies inhoudt.
Je hebt de mogelijkheid om de ganse functie in één keer uit te schakelen, maar indien je meerdere Windows 10-pc’s op één netwerk hebt is het een beter idee om onderaan te opteren voor ‘pc’s in het lokale netwerk’. Zo kunnen alle computers bij je thuis er van profiteren wanneer één pc de update al heeft. Je hoeft dus minder te downloaden, en er wordt niets geüpload over het internet. Wij kiezen thuis en op kantoor in ieder geval voor die optie.
Volgde je heel deze ginds, dan is je computer net geen eiland, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je beter af bent. Data delen hoeft geen ramp te zijn, zolang je er iets voor terug krijgt. Microsoft gebruikt de gegevens om Windows 10, wat je per slot van rekening zelf gebruikt, te verbeteren, en op apps beter op je noden af te stemmen. We willen je hier niet aanraden het éne of het andere te doen: hoeveel je wil delen of hoeveel functies je wil missen, dat moet je voor jezelf beslissen. Zolang je maar beseft dat je info deelt.
Bijlagen
Windows-10-telemetrie.png
Windows-10-telemetrie.png (0 Bytes) 12718 keer bekeken
windows-10-gpedit.png
windows-10-gpedit.png (0 Bytes) 12718 keer bekeken
Windows-10-cortana.png
Windows-10-cortana.png (0 Bytes) 12718 keer bekeken
Windows-10-privacy.png
Windows-10-privacy.png (0 Bytes) 12718 keer bekeken

Plaats reactie