Pagina 1 van 1

Updates echt niet mogelijk om af te zetten op Windows 10 Home ?

Geplaatst: do aug 20, 2015 4:33 pm
door Frank van Aelst
Ik heb me geamuseerd met het zoeken over dit onderwerp :)

Sommigen vinden het een geweldig goed idee dat Windows zelf beslist hoe en wanneer je automatisch updates krijgt zodat je ten alle tijde een zo up to date computersysteem hebt.
Anderen zijn van mening dat een gebruiker ten alle tijde liefst zo veel mogelijk controle heeft over zijn computer, dat hij zelf mag beslissen wat de computer doet en wanneer hij dat doet.
Voordat Windows 10 uit kwam was dit best mogelijk door eventueel zelfs de updates uit te zetten, op eigen risico natuurlijk.
Nu bij de gewone Windows 10 Home gaat dat niet, zo te horen zal meer dan 90% van de Windows 10 installaties de Home versie zijn.

Er zijn echter kleine aanpassingen mogelijk, niet dat je alle updates kan afzetten, maar je kan bijvoorbeeld al bepalen wanneer de pc gaat heropstarten op welk uur, bij voorkeur in het midden van de nacht als je braaf aan het slapen bent en niet in het midden van een belangrijk sollicitatiegesprek via Skype.
Je kan ook Windows duidelijk maken dat hij zijn updates niet peer to peer hoeft te delen met andere computers in het eigen netwerk en ook niet met het internet. Als je een supersnelle pc hebt dan zou je daar mogelijk niet eens iets van merken, maar als je een langzamere budget pc of laptop hebt en die gaat achter jouw rug zijn updates met de halve wereld delen dan kan je je voorstellen dat de hele werking een stuk langzamer begint te lopen, maar dat kan je dus eenvoudig afzetten.

De updates die je echter WEL kan afzetten als je dat wil zijn de driver updates. Als je de computer installeert dan worden de Windows drivers en drivers van de hardwarefabrikanten erop gezet, maar na verloop van tijd komen soms ook drivers beschikbaar door derden gemaakt maar die niet altijd gegarandeerd 100% hun werk doen, met mogelijke crashes als gevolg. Hoe die updates dan afzetten ?

Ga met het muispijltje naar Start linksonder, klik met rechtermuisknop en klik dan op Systeeem. Klik dan links op Geavanceerde Systeeminstellingen en daarna op Hardware. Halverwege het volgende scherm klik je op Instellingen Voor Apparaatinstallatie en dan op "Nee, ik bepaal zelf wat er moet gebeuren" gevolgd door "nooit stuurprogramma's via Windows Update installeren" . Zorg er ook voor dat het vinkje aan blijft bij "Automatisch de apparaat-app en info ophalen die geleverd is door de apparaatfabrikant".

Als je dit alles gedaan hebt dan heb je iets extra controle gekregen over Windows 10 :)